De kerk van Harich
Op vrijdag 24 september 2021 heeft de Stichting Alde Fryske Tsjerken de kerk van Harich overgenomen van de Protestantse Gemeente Harich-Ruigahuizen. De kerk is prachtig en wij vinden het belangrijk dat dit monumentale gebouw behouden blijft. Daarom heeft de Stichting de zorg voor deze kerk op zich genomen. De Stichting restaureert en onderhoudt monumentale kerken in Fryslân en geeft ze een nieuwe bestemming. Dat laatste doet ze samen met een Plaatselijke Commissie.
Plaatselijke Commissie
De Stichting Alde Fryske Tsjerken laat de exploitatie over aan de Plaatselijke Commisies die voortkomen uit de lokale gemeenschap. Deze commissie is verantwoordelik voor het beheer en de culturele programmering van de kerk.
De organisatie van de kerk in Harich bestaat uit 5 bestuursleden en daarnaast nog een aantal vrijwilligers die zich met hart en ziel voor de kerk inzetten. Wij staan klaar om diverse activiteiten te organiseren voor alle inwoners van Harich en omgeving. De kerk krijgt daarmee een bredere functie. Het doel van de Plaatselijke Commissie is dat iedereen van dit prachtige culturele erfgoed kan blijven genieten. Zo zal de kerkelijke gemeente de kerk huren voor het houden van kerkdiensten, maar de kerk is ook te huur voor andere bijeenkomsten, concerten, exposities, huwelijken en begrafenissen.
De Plaatselijke Commissie Harich is als volgt samengesteld:
- Jannie Landman, voorzitter
- Nelleke Terluin-Visser, secretaris
- Dick Langenberg, penningmeester
- Marjan Veenstra-de Boer, contacpersoon muziek / lezingen
- Dicky Albada, contactpersoon kerkelijke aangelegenheden
Heel belangrijk zijn álle vrijwilligers die zich bezighouden met het faciliteren van alle bijeenkomsten en evenementen, zoals kosters, gastheren en -vrouwen, schoonmaakwerkzaamheden enz. Zonder hun inzet kunnen wij zeker niet. Heeft u interesse om van deze enthousiaste groep vrijwilligers deel uit te maken, neem dan contact op met de Plaatselijke Commissie Harich of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Heeft u ideeën voor het gebruik van de kerk van Harich? Neem dan ook contact op met de Plaatselijke Commissie.
Zorgen voor de kerk doen we samen
U kunt ons helpen de kerk in Harich levend te houden door donateur te worden van onze stichting of door een eenmalige gift.
Helpt u mee de prachtige kerk van Harich nieuw leven in te blazen? Wordt dan donateur via onderstaande bon of klik hier
Stuur deze bon in een gesloten envelop naar:
Stichting Alde Fryske Tsjerken
Antwoordnummer 76
8900 WC Leeuwarden
(Een postzegel is niet nodig)
Wij hopen op een fijne samenwerking!
Plaatselijke Commisie Harich
Jannie Landman, Dick Langenberg, Dicky Albada, Marjan Veenstra-de Boer en Nelleke Terluin-Visser
Overdracht kerk aan St. Alde Fryske Tsjerken
Op 24 september 2021 was de officiële overdracht van de kerk aan de St. Alde Fryske Tsjerken. In verband corona konden we helaas niet alle gemeenteleden uitnodigen om hierbij aanwezig te zijn. Er zijn wel foto’s gemaakt en de overdracht was via een livestream te volgen; de livestream is nog terug te zien op: https://gestreamd.nl/harich/ ( In de onderste balk kun je 30 minuten vooruit scrollen, dan begint de echte overdracht)
Na ontvangst met koffie/thee/oranjekoek en een welkomstwoord door Rommie van der Heide, bureaumanager bij de St. Alde Fryske Tsjerken was het woord aan Durk Tuinier, voorzitter van de kerkenraad.
Onderstaand een korte samenvatting van de toespraak.
Durk neemt ons mee in het proces dat uiteindelijk heeft geleid tot deze overdracht van de kerk aan de stichting.
Het doel van de kerkenraad was om de kerk te behouden voor onze beide dorpen voor kerk-, trouw- en rouwdiensten en dat de kerk goed wordt onderhouden. De kans is immers aanwezig dat onze gemeente - de bemensing van de kerkenraad is een probleem en we hebben te maken met een teruglopend aantal leden - zal opgaan in een andere kerkelijke gemeente. En wat gebeurt er dan met onze kerk? Ook tijdens een ledenvergadering van Plaatselijk Belang werd het belang van het behoud van de kerk voor onze dorpen onderschreven. Met de overdracht van de kerk aan de stichting blijft de kerk van onze dorpen.
“It fielt dûbel”. Rationeel zetten we een geweldige stap en ontzorgen we de volgende generatie voor het onderhoud, maar het gevoel zegt wat zou het mooi geweest zijn als onze kerkgemeenschap zo bloeiend was dat dit niet nodig is. De werkelijk is anders.
Een citaat uit de notulen van 1650, opgenomen in het boek dat in 2013 is uitgegeven ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan van de kerk.
“De door de storm geteisterde en ingestorte kerk werd met geld van Harichster en de Staten van Fryslân herbouwd. Het geschonken bedrag van de Staten viel behoorlijk tegen. De helft van het gevraagde bedrag werd maar toegezegd. De Harichster floreenplichtigen (= belastingbetalers) moesten alle zeilen bijzetten om het bedrag voor de nieuwbouw van de kerk boven water te krijgen. Uiteindelijk lukte dat en in 1663 was de kerk klaar en konden de diensten in de kerk weer gehouden worden.” Hieruit blijkt dat in 1650 (en ook in 1979 na de brand) veel van onze dorpsgenoten werd gevraagd.
De kerk zal nu worden bestuurd door de Plaatselijke Commissie met leden uit onze dorpsgemeenschap. Ondersteund door de Stichting Alde Fryske Tsjerken wordt de kerk en haar activiteiten behouden voor beide dorpen. Het geld ooit en nog steeds door leden van de gemeente opgebracht blijft altijd beschikbaar voor onderhoud van dit kerkgebouw.
Afsluitend: Hiermee is de cirkel rond. In 1650 ging bijna de gehele dorpsgemeenschap naar de kerk, nu is de kerk behouden voor de hele dorpsgemeenschap.
Hieronder het gehele verslag en de link van de film
Het gehele Verslag van de overdracht v d kerk Harich aan de St Alde Fr Tsjerken
Film van de overdracht, na 30 minuten begint hij. In de onderste balk kun je 30 minuten vooruit: https://gestreamd.nl/harich/
Het archief van de gemeente Harich - Ruigahuizen, is opgeslagen
bij de gemeente de Fryske Marren. ( URL onderaan pagina)
De inleiding:
Geschiedenis en organisatie
Na de reformatie vormden Harich, Balk en Sondel, één gemeente, met alls predikant Henricus Wellink (1583-1585). Sondel onttrok zich in 1613 aan de samenwerking. Harich werd in 1616 zelfstandig. Hendrik Jochems was de eerste predikant van Harich. In 1816 werden Harich en Ruigahuizen verenigd. In 1985 ging men een verband aan met de Hervormde gemeente te Balk. De samenwerking werd in 1990 niet opnieuw verlengd en in 1991 ontstond een combinatie met de Hervormde gemeente Oudega – Kolderwolde en de Hervormde gemeente te Elahuizen (inv.nr.17). Predikanten waren achtereenvolgens Gerben Kozijn en Aafke Nicolai. Na het vertrek van ds Nicolai, werd de samenwerking van de gemeenten beëindigd. Elahuizen ging zelfstandig verder en Harich – Ruigahuizen en Oudega – Kolderwoldezochten een nieuwe predikant, die ze vonden in Meinske vd Wal. In 2004 kwam de Protestantse Kerk in Nederland tot stand. In 2007 nam de gemeente de naam: Protestantse gemeente te Harich – Ruigahuizen aan( inv.nr.18)
De huidige kerk van Harich dateert uit 1663. De oude kerk was daarvoor tijdens een storm verwoest. De toren is tijdens de storm blijven staan en dateert deels uit de 12e eeuw. Verdere geschiedenis staat onder de tab: Geschiedenis waar u door op de link te klikken, de geschiedenis kunt lezen.
Archief en inventarisatie
De omvang van het archief bedraagt iets meer dan 3 m1. Het oudste stuk dateert uit 1670. Het betreft een inschrijving in rekeningboek van de diaconie ( inv nr 60) In de rubriek documentatie treft men beschrijvingen aan van twee doop- trouw- en lidmatenregisters van oudere datum. Het betreft kopieën, de originelen bevinden zich in Tresoar.) De jongste archiefstukken zijn uit 2007 ( inv. nrs. 9,11,13,18,113,116,128) We troffen het archief aan in een kist en de kluis in de kerk. In de zomer van 2017 is het naar Kollum overgebracht om te worden bewerkt. Wij maakten beschrijvingen en we verpakten de stukken in zuurvrij materiaal. Op 12 januari 2018 werd het archief naar het gemeentehuis van de Fryske Marren te Joure gebracht. In de inventaris worden meerdere archiefvormers onderscheiden: de kerkenraad, de diaconie, de kerkvoogdij, een meisjesvereniging, een jeugdvereniging en een vrouwen vereniging. Er is materiaal vernietigd: vooral dubbelen en stukken ter kennisgeving. Voor het archief geldt een openbaarheidbeperking van 50 jaar!
Literatuur Yde Jan van de Lageweg, Tsjerke Harich en har foargongers (2016)
Archiefbureau Ruerd de Vries, Harm de Jager en Ruerd de Vries
Via de volgende URL, komt u bij het archief:
http://www.friesarchiefnet.nl/archieven/ead/index/eadid/ARDV-HarichHG
Harich Ruigahuizen
Contact persoon : Wybren de Boer
Mobiel bereikbaar:0622 390624
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Info Begraafplaatsen: https://www.begraafplaatsharichruigahuizen.nl/
De extra gemeenteavond op woensdag 7 december 2022 werd gehouden om de gemeenteleden te informeren over het besluit van de kerkenraad om de kerkhoven van Harich en Ruigahuizen in een stichting onder te brengen.
De voorzitter van de kerkenraad - Durk Tuinier - gaf een korte toelichting
Het in een stichting onderbrengen van de kerkhoven van Harich en Ruigahuizen is nodig, omdat de regelgeving vanuit de PKN niet meer past bij onze kerkelijke plattelandsgemeenten. Bovendien wil de kerkenraad de kerkhoven - net als de kerk, die in 2021 in overgegaan naar de St. Alde Fryske Tsjerken - voor nu en in de toekomst behouden voor de inwoners van onze dorpen.
De stichting huurt de kerkhoven van de kerkelijke gemeente voor een jaarlijks bedrag. Hiervoor wordt een huurovereenkomst opgesteld.
Omdat de statuten van de op te richten stichting nog in 2022 getekend moesten worden, was de extra gemeenteavond nodig.
De gestelde vragen konden naar tevredenheid worden beantwoord.
De statuten van de Stichting Kerkhoven Harich-Ruigahuizen zijn inmiddels (22-12-2022) bij Notaris Riemersma te Balk getekend. Het stichtingsbestuur wordt gevormd door:
Durk Tuinier - voorzitter
Jettie Wijnja - secretaris
Freddy Bruinsma - penningmeester
Op een later moment worden hier nog 1 of 2 bestuursleden aan toegevoegd.
Belangrijkste is: in de praktijk veranderd er niets en voor de toekomst is de rustplaats van uw naaste veilig gesteld.
Hier de data van de kerkdiensten PG Harich-Ruigahuizen en PG
Snein 6 april ― Harich ― 5e snein Fjirtichdagentiid ― Fryske tsjinst
09.30 oere : Ds. Y. Slik, Balk
Zondag 13 april ― Oudega ― 6e zondag Veertigdagentijd ― Palmpasen
09.30 uur : Pastor A. Adema, Joure
Koffiedrinken na de dienst
Witte Donderdag 17 april ― Oudega ― Avondmaal
19.30 uur : Ds. D. Kisjes-de Vries, Wijckel
Goede Vrijdag 18 april ― Harich
19.30 uur : Ds. D. Kisjes-de Vries, Wijckel
Stille Zaterdag 19 april ― Oudega
21.00 uur : Ds. D. Kisjes-de Vries, Wijckel
Paaszondag 20 april ― Harich ― Paaskoffie
09.30 uur : Ds. D. Kisjes-de Vries, Wijckel
Mw. Sonja Zwart, Lippenhuizen
Zondag 27 april ― Gezamenlijke dienst in/met Molkwerum
09.30 uur : Pastor C. Bos, Kimswerd
Koffiedrinken na de dienst en rondleiding door Molkwerum
Zondag 4 mei ― Oudega
09.30 uur : Ds. O. Mulder, Balk
Meditaties die dominee in de Nieuwsbrief of kerkblad schrijft.
Het Koninkrijk van God is nabij
Kwetsbaarheid onderweg naar morgen, Pasen
In het begin van de corona pandemie krijgt dominee soms prachtige teksten toegezonden.
Teksten die mij raken en die ik graag met u/jou wil delen:
nr 3 The Survial of the Kindest
nr 4 meditaties voor de nieuwsbrief
nr 5 Corona Treast jpg Ingestuurd door Tedde
nr 6 20 Corona gedichten van Eppie Dam
nr 7 One pair of hands van Elvis presley
nr 8 Paaslicht schijnt ons al tegemoet
Klik op onderstaande links voor eerdere bijlagen;
Onwaardigheid bestrijden zonder jezelf te verliezen
De Geest waait waarheen Zij wil
Geschiedenis van de kerk van Oudega
Oudega, de voornaamste plaats in Noordwolde, komt omstreeks 1530 als Oldegae en in 1546 als Otgae voor; al deze benamingen beduiden Ouddorp. Daarvoor, tot omstreeks 1500, wordt het ook genoemd Alde(n) kappel (= Oude kapel). Uit het na elkaar voorkomen van deze namen mag men blijkbaar aannemen dat hier eerst een kapel of kerk is gesticht en waar later het dorp omheen is gebouwd.
De Parochiekerk wordt in een dekenaatregister van 1421 genoemd; de pastorie bracht jaarlijks 100 goudguldens, een aan de kerk verbonden vicarisschap 85 goudgulden op. Zeer waarschijnlijk was de kerk gewijd aan Johannes de Doper. Tot de pastoors die de kerk bedienden behoorde onder andere Heer Agge, de latere abt van het klooster van Stavoren en Hemelum. Toen in 1486 de ten noordoosten van de kerk gelegen Old- Galama stins in de strijd tussen de Schieringers en Vetkopers werd verwoest, ging ook de parochiekerk door de rondom woedende vlammen geheel in vuur op. Van die verbrande kerk of kapel heeft men in 1850, bij het graven in de grond op de plaats van de huidige kerk, waarschijnlijk de sparren teruggevonden. Daar werd toen n.l. op de zandbodem verbrand paalwerk ontdekt.
In 1546 werden tot haar bezittingen o.m. gerekend een scharland, genaamd “Sinte Johannes sceer bij Kerke Sloot”, alsmede een pondemaat miedland “die Lampe-pondemate”, ten westen van die sloot gelegen, van welke laatste de huuropbrengst, n.l. 12 stuivers per jaar, bestemd was om “olye voer dat Heilige Sacrament toe barnen”. Verder bezat de kerk toen in eigendom een stuk miedland, “die lyetye Heegfyoldt, mit die molen”, doch op het bezit van dit laatste scheen zij niet erg gesteld te zijn; een aantekening vermeldt n.l.: “die Kerck heeft groete scade van die molen, ende sy wordt geholden om die Meente wille”.
De herbouwde parochiekerk had, volgens de omstreeks 1811 ervan bloot gekomen fundamenten een lengte van ca. 29 m en had een zware toren die, volgens overlevering, tot een baken voor zeevarenden heeft gediend. Bij de herbouw van de kerk in 1692 is deze toren al dan niet opzettelijk omgevallen waarbij de klok gebarsten is.
De in 1692 gebouwde kerk was langwerpig vierkant en de leerstoel stond op het einde. Het randschrift op de klok luidde: “Deze klok is gegoten op last van Jacob van der Waaijen, Grietman van Hemelumer Oldephaert en Noordwolde in den jaar 1692". Het windvaantje achter op de nok van het kerkdak vertoonde uitgeslagen het van der Waaijen familiewapen. In 1832 zijn nog aanzienlijke herstellingen gedaan.
De huidige kerk is gebouwd in 1850, nadat de oude kerk ernstig was verzakt. De fundamenten zijn vanaf het zand, ruim vier meter diep, opgetrokken, de lengte bedraagt 18 m en de breedte 8½ m. Het 16 m hoge torenspitsje is met leien gedekt. In 1865 is de huidige, van eikenhout gemaakte, preekstoel geplaatst. De galerij of kraak is in 1881 gebouwd. Het door de fa. Bakker en Timmenga gebouwde orgel is in 1908 geplaatst en is voorzien van 1 klavier en 7 registers, uitgebreid met een extra register in 1915. Onder de galerij hangt een gedicht ter herinnering aan de inwijding. Tevens is toen de galerij ondersteund met 2 gietijzeren palen. Op 21 juni 1943 is de kerkklok door de Duitsers geroofd en niet meer teruggekomen. De huidige kerkklok is in 1948 geplaatst en draagt als opschrift: ”Ik bin hjir komd yn 1948; Myn foarganger hat hjir tsinst dien fan 1692 oant 1943, doe’t de Dútskers him helle hawwe; Minsken! hear nei It Wurd.; Brûk de tiid.; Rêst sêft”.
In 1980 zijn de westmuur en de toren vernieuwd terwijl in 1992 een algehele restauratie is afgerond. Hierbij is de oude lessenaar op het doophek in ere hersteld. Het windvaantje achter op de kerk draagt het dorpswapen van Oudega.
Onder de vloer bevinden zich de restanten van de grafstenen van ondermeer de in de kerk begraven predikanten Gellius Grotius (1694), Feddo Rinia (1725) en Janis Poelstra (1766). Van deze laatste is opgetekend dat hij tevens predikte in Hindeloopen en dat, bij gebrek van een kerkklok, zijn dochter om 10 uur met een stok op de kerkdeur moest slaan, zodat hij wist dat het tijd was.
Tot 1631 waren de dorpen van Noordwolde kerkelijke gecombineerd en bezaten met hun vieren één predikant. In dit jaar zijn ze gelijktijdig gescheiden en werden twee aan twee, Oudega - Kolderwolde en Nijega - Elahuizen, bijeengevoegd. Vanaf die tijd is Oudega kerkelijk verenigd met Kolderwolde.
Wie zijn wij:
Oudega – Kolderwolde en Harich-Ruigahuizen hebben gezamenlijk een website. Het zijn 2 kerkgemeenschappen die zelfstandig zijn. Er is ondersteuning in het pastoraat en Sonja Swart is als jeugdwerker actief in onze gemeenten.
Oudega en Kolderwolde is een kerkelijke gemeente, die vanaf 1631 één gemeente is. Over de geschiedenis van deze kerk kunt u onder de tab Oudega&Kolderwolde/geschiedenis van alles hierover lezen.
Op 24 september 2021 is het kerkgebouw van Harich overgegaan naar de Stichting Alde Fryske Tsjerken. De Plaatselijke Commissie coördineert nu de activiteiten. Zie onder hun tabblad.
Harich en Ruigahuizen zijn tot 1816 aparte kerkelijke gemeenten geweest. Tot die tijd stond in Ruigahuizen bij de klokkenstoel een kerkje. Onder de Tab op deze site: Harich&Ruigahuizen / geschiedenis, kunt u van alles hierover lezen. In 1816 werd Harich en Ruigahuizen 1 kerkelijke gemeente.
Oudega en Kolderwolde zijn vanaf 1631 een gezamenlijke kerkelijke gemeente, daarvoor had men samen met Nijega - Elahuizen, 1 predikant. Voor meer geschiedenis klik op het tabblad geschiedenis onder Oudega - Kolderwolde.
Nu we gezamenlijk een dominee hebben, worden samen ook meer activiteiten gedaan. Zo zijn de kerkdiensten, de ene zondag in Oudega de andere in Harich. Kijkt u onder de tab: Diensten.
De zondagsschool werkt samen met projecten. De kerkenraad vergadert 6 keer per jaar gezamenlijk en ook het winterwerkprogramma doen we samen.
Of de samenwerking verder geïntensiveerd wordt, zal de toekomst leren.
Doel van de gemeenten is:
We zijn, Christus belijdend en gaan uit van het evangelie, in liefde omzien naar elkaar.
De kerk is een gastvrij huis voor jong en oud waarin iedereen welkom is!
ANBI Protestantse Gemeente Harich - Ruigahuizen
Bekijk de ANBI gegevens van de Protestantse Gemeente Harich - Ruigahuizen
Lees meer>>>>>
ANBI Diaconie van de Protestantse Gemeente Harich-Ruigahuizen
Bekijk de ANBI gegevens van de Diaconie van de Protestantse Gemeente Harich - Ruigahuizen.
Beleidspland 2023 - 2027
Onderstaand data van activiteiten/bijeenkomsten uit het winterwerk-programma. Zie voor nadere informatie het winterwerkprogramma.
Maart
3 maart: gespreksgroep 40+/50+ Bij deelnemers thuis
17 maart: Gemeenteavond O&K Skeakel Oudega 20 uur
19 maart: Koffieochtend 65+ Ons gebouw Harich 10 uur
24 maart: Gemeenteavond H&R Ons gebouw Harich 20 uur
26 maart: Samen eten 65+ Skeakel Oudega 11.30 uur
April:
30 april: Samen eten 65+ Skeakel Oudega 11.30 uur
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Geweest:
De laatste zondag van het kerkelijk jaar was ook dit jaar weer heel waardevol. Naast de families waar een naaste hun dit jaar was ontvallen, waren veel gemeenteleden die een kaarsje aanstaken. Ook het liturgisch bloemstuk was heel passend met een prachtige uitleg
De startzondag van 11 september 2022 werd gehouden op de boerderij bij de fam Albada in Harich. Er was een prachtige puzzel/speurtocht uitgezet waar voor jong en oud een uitdaging in zat. Hierna was er een korte dienst tussen de koeien waar dominee D. Kisjes de Vries, Gretha de Hoop en Cor de Vries als echtpaar in het ambt van ouderling bevestigde. Na deze bijeenkomst was er soep met broodjes voor iedereen. Dit ook omdat het jaarthema dit jaar: "Aan Tafel" is. Heel geslaagd met een prachtige opkomst.
De startzondag van 26 september 2021 werd prima bezocht. Veel activiteiten en
ook de zondagsschool kinderen hadden een mooie bijdrage.
De Laatste zondag van het kerkelijk jaar. In alle 4 dorpen huis aan huis een kaarsje rond gebracht met de mogelijkheid een naam van een dierbare door te geven, waar in de kerk aandacht voor is.
Veel gebruik van gemaakt
Binnenbrengen van de paarskaars was dit jaar anders dan anders. Dominee Anke Oosting en haar man Otto Mulder brachten onder het zingen de paarskaars in de kerk. Bij de brandende paarskaars werd: ik zeg het allen dat Hij leeft gezongen. De foto's zijn minder scherp, dat ligt aan de webmaster
Dankdienst voor het gewas met m.w.v. de Zondagsschool en Prelude
Wat een geslaagde dienst! Zondag 10 nov.
Ondanks alle beperkingen waar we allemaal mee te maken hebben, heeft de sneinskoalle van Harich/Ruigahuizen en Oudega/Kolderwolde weer een prachtige Kerstavond voor ons gemaakt. Druk op onderstaande link zodat je het hun project kunt bekijken, en ervan kunt genieten!!!
Top 2000 dienst 3-11-2019.
Er is op 22 nrs gestemd uit de Top 2000 die in de laatste week van december wordt uitgezonden op Radio 2. Welke tekst heb je iets mee of ben je door geraakt. De inzending was heel goed. Op bovenstaande schermen was op het ene scherm de clip van het nr te zien en op het andere scherm de Nederlandse vertaling. Van 3 nrs werd de inzender met hun motivatie genoemd. Roelof Terluin zorgde voor de technische ondersteuning en zoon Ale Marten had de clips met hun vertaling opgezocht. Prachtige teksten in een mooie volle kerk.
5 lytse bern doopt, wot in rykdom
Palmpasen,
Elk gemeentelid kreeg een takje van de buxus ten teken van opstanding en onvergankelijkheid
En natuurlijk de palmpasenstokken van de zondagsschool
Op 1ste kerstdag verzorgde een gelegenheidskoor uit beide dorpen mede voor een prachtige dienst
2e kerstdag een volle kerk met Sân man en Sikke en verhalenverteller Freerk Smink
Kerst met zondagschool
De laatste zijn Jesper en Hidde: Klokluiden in de toorn samen met Meine. Dit komt uit de jeugdclub
18 december waren er 18 deelnemers voor het kerststukje maken
Er is een mooie kersttaart gemaakt van allerlei soorten groen, kerstballetjes en verlichting.
Een gezellige avond en een prachtig initiatief.
2 december, Advents "kuier" met Wiebe Geertsma. Een groep kerkleden gaat bij De Manege Harich, het bos in. Heerlijk kletsen met elkaar. Onderweg geeft Wiebe uitleg bij wat we tegenkomen en via het "Molukken" kamp komen we in de Manege waar Jannie Rienstra met heerlijke snert op ons wacht.
Laatste zondag van het kerkelijk jaar waar wij onze gemeenteleden herdenken die overleden zijn
Dankdienst voor gewas, met bijdrage kinderen
Gospel groep "In His Name" verzorgd voor een volle skeakel de dienst met
als thema: Genade: niet goedkoop maar wel gratis.
We kregen allemaal een "golden ticket" immers: we deden allemaal ons best, harstikke druk
met alles wat we goed doen, dus......... maar daar gaat het niet om.
We mochten zelf invullen wat het voor ons betekent en dit op een hart plakken.
Startdienst van 30 september,
Thema"Een goed gesprek"
Heel geslaagde druk bezochte bijeenkomst in de Skeakel
10 Juni 2018 slotdienst en afscheid van kinderen zondagsschool.
Wietse Jan Haarsma en Jesper van der Molen.
Thema was, wat klein is wordt groot.
Mosterdzaadje dat grote boom wordt.
8 april de thema dienst "Kiezels" uitgevoerd door sjonggroep Samar
wy krije de fraach: wa bin jim kiezels yn it leven. Dyn partner, bern, familie, freonen of is dot toch jearder dyn wurk.
1 belangryke kiezel yn dyn libben kin it geloof wêze, Foar elk kin dit oars wêze. Een prachtige dienst.
Paasproject, was een feest met een prachtige boodschap van de zondagsschool!!
En als afsluiting, een sfeervol paasontbijt.
Nog even dit, bij de koffie hoorde ik een gemeentelid zeggen: Bij deze kerk vind ik het zo
bijzonder de gemeenschap. Alles kan, kinderen mee. Gezellig met elkaar.
Jeugd
De cathechese van de jeugd van 12 tot en met 16 jaar ligt al jarenlang bij de bezielende leiding van Aukje Smit. Zij onderhoud via WhatsApp de contacten met de catechisanten en trakteert op chocoladekoekjes en thee. Dat lijkt goed te werken want al jaren is er een vaste groep die ook maar moeilijk afscheid kan nemen wanneer de zestienjarige leeftijd is bereikt.
Jeugdigen kunnen zich voor deze groep aanmelden bij Aukje maar het kan ook via het Winterwerkformulier dat ieder najaar samen met het Winterwerkboekje van de gemeenten bij gemeenteleden door de bus valt.
Helaas is er momenteel geen jeugdclub omdat er geen leiding is. Wie bereid is deze club te voorzien van leiding mag zich melden bij onze jeugd-Ouderling Sietske Korenstra.
Heb je een leuk idee voor de kerk of heb je een leuk idee voor een 'kerk'dienst meld dit dan bij Sietske of Aukje. Samen maken we er vast iets moois van!
Onze diaconie bestaat momenteel uit twee leden.
Over het ambt diaken:
De diaconie heeft als taak binnen onze gemeente, maar ook regionaal en wereldwijd om te zien naar de kwetsbare mens. Daarnaast verzorgt de diaconie o.a.; de dienst van het Heilig Avondmaal, de kerstmaaltijd van de ouderen, de bloemendienst en de reguliere collectes in de dienst.
De diaconie heeft de verantwoordelijkheid m.b.t. de financiën van diaconale aard.
Onze kerkenraad heeft drie ouderling-kerkrentmeesters. Zij zorgen voor de financiën wat betreft het pastoraat ( predikant) en het onderhoud van de kerk en pastorie.
Ze zorgen voor de aanbesteding bij onderhoudswerkzaamheden in en rondom de kerk en onderhouden het contact met monumentenwacht en vragen subsidies aan.
In de afgelopen jaren is de pastorie hersteld en is ook de kerktoren van nieuw houtwerk voorzien.
De ouderlingen verzorgen samen met de predikant en een aantal bezoekdames het pastoraat.
Bezoekjes worden afgelegd bij ouderen en mensen die ziek of herstellende zijn. Mensen die verdriet hebben door verlies of op een andere manier belast zijn met zorg.
Ook niet gemeenteleden worden onder meer bereikt door het organiseren van een maandelijkse ouderenmaaltijd die altijd goed bezocht wordt.
Er wordt altijd getracht het hele dorp te betrekken bij verschillende activiteiten.
Onze kerk is gevestigd op de:
De kerkenraad bestaat uit 5 kerkenraadsleden:
Voor informatie over de kerkenraad: Beleidsplan blz. 5 t/m 8
Eén ouderling
Twee diakenen
Twee kerkrentmeesters, waarvan 1 scriba
De voorzitter van onze kerkenraad is:
Nanne Koopman
Algemiene Wei 2a
8582KV Oudega
tel: 06-42925985
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Onze scriba:
Gert Jan de Groot
Aldewei 29
8582KX Oudega
tel: 06-10463635
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Het kerkgebouw van Harich is 24 september 2021 verkocht aan de Stichting Alde Fryske Tsjerken.
De livestream van deze overname kunt u bekijken op: www.gestreamd.nl/harich
De eerste 30 minuten, even doorschuiven wanneer u direct naar de bieenkomst wilt kijken
Paasproject i.v.m 40 dagentijd vanaf de 1 ste zondag 40 dagen tijd
U kunt ons bereiken via het e-mail adres van de kerk:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
asdf
Scriba: Vacant
e-mailadres:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Voor informatie over de kerkenraad: Beleidsplan blz. 5 t/m 8